Schrijf je nu in voor het leukste evenement van het jaar!

Programma:

Woensdag 22 juli organiseren wij weer het leukste evenement van het hele jaar in de Hoornse binnenstad. De Hoornse ponydag trekt al veertig jaar duizenden bezoekers naar de stad en staat garant voor veel lachende gezichten.

En jij kunt daar deel van uit maken. De dag begint met diverse keuringen, daarna is het tijd voor de openlucht ponylunch en vervolgens maken we ons op voor de grote en spectaculaire verkleedshow. We sluiten de dag af met een stadsoptocht.

Onderdelen waar je je voor kunt opgeven (tijden onder voorbehoud van de rest van het dagprogramma):

  • Keuring Bestgaande pony (onder het zadel)
  • Recreatiekeuring (aan de hand)
  • Openlucht ponylunch
  • Showblok (thema: Boeren, burgers en buitenlui uit de Gouden Eeuw: van ketelbinkie tot admiraal, van stronttonnetjesschepper tot stadsomroeper, van lantaarnopsteker tot kolenboer, van scharensliep tot bedelaar…)
  • Afsluitende stadsoptocht

Omdat er een combinatie met een ander paardenevenement plaatsvindt is de Hemdenrace vervallen.

Aankomst: Rosita is degene die de scepter zwaait op de Veemarkt. Zij wijst parkeerplaatsen toe aan de deelnemers omdat we ook met de overige deelnemers en aanspanningen van die middag rekening moeten houden. En die nemen heel veel plek in.

Melden: bij Cynthia en Inge –> bij de organisatietafel op het Dal (bij Snackbar Judith). Alle deelnemers krijgen een hoofdstelnummer, bevestig deze aan de linkerkant! Deelnemers boven de 12 jaar krijgen een extra lintje voor om het linkervoorbeen (koot) van de pony. Dit lintje is alleen bedoeld voor de keuringen, daarna mag hij weer van het been af.

Na afloop kun je het nummer en het lintje weer inleveren en krijg je een vaantje ter herinnering aan de dag.

Keuring Bestgaande Pony

Bij de keuring voor bestgaande pony moeten de Gevorderden in wedstrijdtenue met witte handschoenen verschijnen en worden de rijvaardigheden zwaarder beoordeeld. Dat betekent niet dat de jury dit bij de Junioren niet waardeert maar het wordt iets minder belangrijk gevonden!

Er wordt gekeken of je harnachement goed passend en in goede conditie is, naar je rijvaardigheid in stap en draf, je omgang met je pony en je interactie op het parcours ten opzichte van de andere deelnemers.

Recreatiekeuring

Bij de recreatiekeuring wordt gekeken hoe jouw pony met je meeloopt aan de hand, of hij netjes getoiletteerd is, de hoeven goed zijn bijgehouden en of jij je correct gedraagt ten opzichte van de pony. Als monsterknecht breng je je pony op zijn voordeligst bij de jury voor.

Ook voor de beste monsterknecht hebben we twee prijzen, ook daar geldt dat er bij de Gevorderden zwaarder beoordeeld wordt dan bij de Junioren.

Ponylunch

We maken twee tafels, een rij voor het zebrapad en een rij na het zebrapad. Zo kun je altijd nog wisselen van plek als je pony vervelend doet of iets dergelijks. Het is de bedoeling dat je rondjes blijft lopen om de tafels heen tot de speaker het sein geeft dat je aan tafel mag! Een kleine tip: breng de allernoodzakelijkste versieringen bij je pony vast aan voor de show want je hebt nog een half uur om je outfit helemaal in orde te maken na de lunch!

Verkleedshow

Leef je uit en laat zien wat de connectie van jou en van je pony met de Gouden Eeuw is! Alles mag en de mooiste combinaties worden beloond met een prijs.

Stadsoptocht

We hebben weer van alles in de stad, honden, ganzen, schapen, varkens, ezels en natuurlijk jullie met de pony’s. We willen graag met alle dieren en begeleiders een ronde te doen als afsluiting door de stad. Daartoe verzamelen we ons op de Gedempte Turfhaven, daar formeren we een optocht en dan gaan we over Gedempte Turfhaven, Breed, Grote Noord, Roode Steen (met een extra rondje voor de terrassen langs), Kerkstraat, Nieuwstraat, Gouw en weer terug op de Gedempte Turfhaven.

Inschrijfformulier

Jouw gegevens
Gegevens van je pony
Waar ga je aan meedoen?

De REGELTJES….

We maken geen onderscheid in stokmaten maar in leeftijd van de deelnemers. Het is wel gewenst dat de pony’s in volgorde van schofthoogte (ongeveer) het parcours opkomen.

Junioren – deelnemers tot 12 jaar

Gevorderden – deelnemers vanaf 12 jaar

Stalruimte voor pony’s en trailers: op de Veemarkt aan beide kanten uitgezonderd het deel Baanstraat tot aan Spoorstraat, dit blijft open voor verkeer. Auto’s zoveel mogelijk elders i.v.m. beschikbare ruimte (stationsterrein).

Je kunt je melden bij de jurykramen op het Dal (bij Snackbar Judith), iedereen ontvangt ’s morgens bij het inschrijven een nummer voor aan het hoofdstel van de pony. De hoofdstelnummers dienen na afloop bij de jury te worden ingeleverd. Je ontvangt dan een vaantje ter herinnering aan de dag.

Begeleiders en ruiters moeten goed schoeisel aantrekken en geen slippers!

Het verzoek is om veel ruimte te laten tussen jou en je voorganger en het parcours helemaal af te lopen. We willen geen schoppende pony’s en huilende ruiters. Dit moet een feestdag zijn!

Een cap is verplicht bij alle onderdelen waarop op de pony wordt gereden.

We hangen waterblokken op met slangen eraan zodat je water kunt pakken (op de kop van de Gouw bij Hemels en bij de kerk op de Veemarkt) en we zetten limonade neer, dat mag je zelf pakken. Het enige wat we van je vragen is om geen rommel op straat achter te laten maar rotzooi in de afvalbakken gooien.

EHBO: tegenover de jurykraam bij Coenstad.

Dan nog twee praktische vragen:

Mocht je pony poepen op het stalterrein (de Veemarkt), schuif het dan niet tussen de hekken maar gewoon in de goot op straat, daar komt ’s middags namelijk de veegwagen en die kan niet tussen de hekken vegen.

Gooi je afval en je rommel in de prullenbak en help ons mee met het netjes achterlaten van het gebruikte terrein. Dit scheelt veel ergernis en wordt zeer op prijs gesteld door de organisatie en de vegers!