Mentaliteit

Gisteren hadden we de jaarlijkse markt in Andijk. Dat kan een hele leuke en gezellige markt zijn. Gisteren niet, het weer werkte niet echt mee aan een mooie en goede dag. Rond vier uur ontstond onrust onder een aantal kooplieden omdat er “noodweer” onderweg zou zijn, dat ging als een lopend vuurtje de kramen langs en binnen een uur stond de halve markt leeg. Achteraf bleek dit bericht schromelijk overdreven. Sterker nog, om zes uur brak de lucht open en konden wij in het zonnetje zitten en was de wind zo goed als weg.

Echter, om zes uur hebben we de markt stil moeten leggen. Veel kooplieden besloten na vier uur te vertrekken. Daardoor gaven collega’s die te maken kregen met lege kramen links en rechts naast hen er ook maar de brui aan en werd het een idiote situatie op het marktterrein met allerlei auto’s en inpakkende mensen. Na het avondeten kwamen er stomverbaasde mensen het terrein op, want waar is de markt? Geen goed visitekaartje voor mij maar ook niet voor de kooplieden die weg zijn gegaan. En al helemaal niet voor markt in het algemeen. We zeuren allemaal wel om het hardst dat het allemaal zo slecht gaat op de markt maar dit is toch echt een mentaliteitskwestie van de koopman zelf! Ik heb me suf zitten piekeren wat ik hier toch mee aan moet.

Nog weer een borg vragen kan ik administratief niet aan, politieman spelen werkt niet want daar krijg je alleen maar ruzie van. Maar wat dan? Vroegvertrekkers van de markt weren? Auto’s verbieden op het marktterrein zodat mensen niet kunnen inladen? Hekken met kettingen erom plaatsen? Willen we dit?

In ieder geval wil ik de mensen bedanken die zijn blijven staat tot wij het sein gaven dat de markt werd stilgelegd en de kramenzetter om 19.00 uur de kramen kwam ophalen. De mensen die eerder weg zijn gegaan zouden zich moeten realiseren dat zij gezamenlijk verantwoordelijk zijn geweest voor het laten mislukken van deze dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *