Monumenten van de Markt

Piet Fieman – Haarlem

Piet Fieman wordt in juli 78 jaar en staat al sinds 1963 op de markt met een uitgebreid assortiment beenmode. In een vorig leven was hij internationaal vrachtwagenchauffeur en reed hij ritten die vier/vijf weken duurden op het Midden-Oosten. Toen hij een jaar of 25 was nam hij de sokkenkraam van zijn vader over. Zijn vrouw en kinderen vonden het heerlijk dat hij voortaan elke avond thuis was!

Piet is een koopman van de oude stempel, de laatste der Mohikanen. Hij houdt dapper stand; regen, wind, hagel, storm of ijzel, Piet is er altijd als eerste en is de laatste die het opgeeft. Nog steeds staat hij met veel plezier op de markt, hij houdt van de sociale interactie die daarbij hoort. Sinds een paar jaar draait hij geen weekmarkten meer maar alleen nog jaarmarkten en braderieën. En dat bevalt hem prima, iedere keer ziet hij andere gezichten en ontmoet hij nieuwe mensen. Dit gezellige mens is van plan om markten te draaien zolang hij dat kan.

Piet heeft hart voor zijn handel en verkoopt alleen kwaliteitsspullen, rotzooi komt bij hem niet op de kraam. Twee keer per jaar reist hij af naar de importgroothandel in Duitsland om een voor- en najaarscollectie samen te stellen. Zijn kraam is keurig netjes want dat is zijn eerste reclame, alles ligt recht en op soort en maat gesorteerd in bollenbakken die hij bij een tuinder in Lisse op de kop heeft getikt. Niet half zo praktisch als zijn eerdere plastic bakken maar het staat zo gezellig!

Vroeger, toen hij de kraam van zijn vader overnam, heeft hij drie jaar avondschool moeten volgen om zijn textielbrevetten te halen. Daardoor heeft hij veel productkennis en kan hij bijzonder goed advies geven. Of het nou om panty’s of om skisokken gaat, dat maakt Piet niks uit. Hij weet overal evenveel van af. Bovendien kun je bij hem terecht voor afwijkende maten, kom daar maar eens om bij de supermarkt of het warenhuis…

Maar bovenal vinden wij Piet een bijzonder aardig mens. Het is zo’n koopman waar je heel graag een tandje harder je best voor gaat doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *