Monumenten van de Markt

Yolanda Klingeler en Tjibbe

Tijdens de Hoornse Woensdagmarkt van 4 augustus hadden we Yolanda en Tjibbe te gast naast een hele groep andere straatmuzikanten. Yolanda springt eruit met haar kleurrijke verschijning en haar hulphond Tjibbe. Achter Yolanda schuilt een heel verhaal. Spoken uit het verleden hebben ervoor gezorgd dat ze vanwege angststoornissen tien jaar voornamelijk in huis heeft gezeten en alleen met hulp naar buiten kon. TIEN JAAR! Het is moeilijk te bevatten…

Drie jaar geleden kwam Tjibbe in haar leven en alles veranderde. Yolanda durfde na een paar weken weer de straat op, ging naar de supermarkt en kocht taart en een prei (want dat laatste steekt zo leuk uit je boodschappentas) en ging stap voor stap alle dingen doen die ‘normale’ mensen doen. Alle therapeuten konden de deur uit want ze had de remedie eindelijk gevonden om haar isolement te doorbreken en haar spoken recht aan te kunnen kijken en het hoofd te bieden. Maar daar bleef het niet bij, ze ging nog veel verder! Yolanda speelt tegenwoordig accordeon in verzorgingstehuizen en gewoon op straat. En dus ook al een paar jaar in Hoorn. Met altijd, echt altijd, Tjibbe die haar rust en zelfvertrouwen geeft en nooit van haar zijde wijkt.

En ik, met mijn dierenhart, word geraakt door dit soort verhalen. Dieren en mensen, het kan zo mooi en echt zijn. Ik hoop ze beiden nog vaak te mogen begroeten!

One Response to “Monumenten van de Markt

  • Alie van Veen
    3 jaar ago

    Geweldig ,ik ben heel blij voor Yolanda,ik weet wat zij meemaakte . Ga lekker genieten van het leven .Gr Alie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *